Ha vizuálisan tanul…

“Ez a módszer azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akiknek a vizuális memóriájuk fejlettebb” – írtam egy korábbi írásomban. De honnan tudjuk, ki vizuális típus?

A tanulási stílusokról rengeteg könyv íródott, főiskolákon és egyetemeken több órányi előadásokat adnak le ebben a témában. Különböző csoportosításokkal találkozhatunk. Akit érdekel a téma, olvassa el ezt és ezt a cikket (kezdésképpen)!

A vizuális típus fő ismertetője az, hogy ha LÁT valamit, azt könnyebben megjegyzi, mint például amit hall. A vizsgán jól emlékszik, hogy A dualizmus társadalma tételben felül két oszlop van, majd egy vízszintes vonal alatt már egy oszlopban folytatódik a szöveg. A bal oldali oszlopra emlékszik is, de a jobb oldali szöveg nem ugrik be. Ha tanuláskor színes ceruzákkal aláhúzott volna egy-két kulcsszót, esetleg kis vonalas rajzokkal vázlatot is készített volna magának, nagyobb eséllyel jutott volna eszébe, hogyan is folytassa az elkezdetteket.

A mesekönyv illusztrálásakor arra igyekeztünk, hogy a mesékhez tartozó rajzok nagyon egyszerűek, ám szemléletesek legyenek. A művész nem merült el a részletekben, mert akkor a mi kis vizuális gyerkőceink azt számolgatnák, hány szál haja van Gombóc Gábornak, ahelyett, hogy a lényegre koncentrálnak.

A színezés is direkt vizuális típusú gyerekeknek való feladat – miközben a kép színes lesz, a vonalak beivódnak az emlékezetébe. Közben érdemes újra és újra elmondanunk az aktuális mesét, tudva, hogy minél több érzékszervre hatunk, annál hatékonyabb a munkánk.  Van egy sokat emlegetett idézet, ami szájról szájra terjed, ezért már nem is idézet talán:

10%-át jegyezzük meg annak, amit olvasunk,
20%-át amit hallunk,
30%-át amit látunk,
50%-át amit látunk és hallunk,
70%-át amiről önmagunk beszélünk,
90%-át jegyezzük meg annak, amit önállóan kipróbálunk és végrehajtunk

Mesélj tehát, és közben színezzetek, rajzoljatok, játsszátok el, amit éppen megtanultatok!

Szerepjáték

Ui: Eredetileg kitől származik ez az idézet? Te tudod?